“Tot era meu… fins que va arribar en Martí!”

FamilyUpp

“Hola, sóc el germà gran. Em dic Pau i, fins fa poc, era l’únic que feia riure als pares, l’únic que plorava i tothom acudia, el rei del sofà i el centre de tot l’univers familiar. Però, un dia, de sobte, va aparèixer un bebè nou de trinca. No saps el que és, tu que em llegeixes des de l’altra banda de la pantalla, veure com els teus pares, que sempre eren teus, ara fan cara de babau davant d’un altre mini-humà. Aquest “nou” s’ha quedat amb tot: els braços, els somriures, fins i tot la teta! Així que, si tu també tens germans petits, sabràs exactament de què parlo.”

 

Què són realment aquests gelos entre germans i com podem gestionar-los a casa? No hi ha res més normal en una família amb més d’un fill, així que, per a aquells que us enfronteu a aquesta situació cada dia, aquí us deixem una guia plena d’humor i dades per ajudar-vos a navegar en aquest territori familiar!

Què són els gelos entre germans?

Els gelos són aquella cosa estranya que fa que et molesti que el petit de la casa rebi atenció, encara que t’estigui encantant fer de germà o germana gran.

Segons un estudi de la Universitat de Cambridge, el 80% dels nens i nenes experimenten alguna forma de gelosia després del naixement d’un nou germà o germana.

No és que no ens estimem, és que ens costa compartir el protagonisme!

 

Per què passen els gelos entre germans?

Els motius poden ser variats, però hi ha algunes raons comunes:Two girls with contrasting expressions against a blue backdrop

  • Pèrdua d’atenció: Si estàs acostumat a ser el centre d’atenció, veure que la mama i el papa han de dedicar temps a una altra personeta pot ser una sacsejada inesperada.
  • Competència natural: Els germans competeixen. És així des de temps immemorials i no només per l’atenció dels pares, sinó també per un lloc propi dins la família.
  • Edats i fases diferents: Un nen més gran veu el petit com “el bebè” a qui tot li està permès, mentre que ell, pobret, ha d’aprendre les regles i els “no toquis això” constants. Aquest desequilibri és difícil d’entendre quan tens 4 o 5 anys.

 

Com ho podem gestionar sense perdre el somriure?

Hi ha algunes tàctiques molt útils (i divertides) que poden ajudar les famílies a superar la tempesta dels gelos entre germans sense perdre l’harmonia ni el bon humor.

 

1. Temps en exclusiva: el factor VIP

Les investigacions indiquen que un temps de qualitat exclusiu amb cadascun dels fills pot ajudar a reduir significativament els gelos. Així que, mames i papes, reserveu una estona només per a vosaltres i el germà gran, sense nadons ploraners pel mig.

Pot ser tant senzill com anar a buscar un gelat, llegir el seu conte preferit o passar una estona en un parc. Ells s’hi sentiran especials i vosaltres veureu com es relaxen!

2. Desmuntar el “nouvingut”

Molts nens i nenes creuen que el petit s’ho passa bomba rebent tota l’atenció, però mostrar-los la realitat pot ser revelador. Doneu una mica de “protagonisme” al germà gran en la cura del bebè. “Vols canviar-li el bolquer?” o “Vols ajudar-me a donar-li el biberó?”

El més probable és que el gran ho trobi avorrit o complicat i es convenci que ser petit no és tan guai com sembla.

3. Activitats conjuntes però personalitzades

Trobeu activitats on tots dos germans puguin participar però on el gran tingui una responsabilitat especial. Per exemple, si esteu pintant, el gran pot fer el “dibuix de base” i el petit pot “ajudar” (més o menys). Així, el gran se sent útil i part del procés sense perdre el seu lloc de “protagonista”.

4. Valoreu els seus esforços (i anuncieu-los al món!)

Els infants adoren les paraules de reconeixement. Aprofiteu qualsevol oportunitat per lloar els esforços del gran, especialment davant d’altres adults. Que el germà/ana gran senti que els seus èxits també són un gran tema de conversa!

5. Introduir el “concepte de germans com a equip”

Per exemple, podeu dir: “Serem l’equip germans!”, i fer activitats on han de cooperar per aconseguir un objectiu. Això afavoreix la connexió entre ells i posa l’accent en que treballen junts per un mateix objectiu.

 

Una dada divertida (i tranquil·litzadora): no és el final del món!

Segons els psicòlegs, els gelos entre germans són, de fet, molt saludables si es gestionen bé! El 72% dels adults que van experimentar gelosia de petits afirmen que això va ajudar-los a desenvolupar habilitats de resiliència, paciència i empatia. Així que no patiu!

 

Reflexió final: l’amor s’expandeix, no es divideix

Recordeu que els gelos entre germans són una fase natural que forma part del procés de creixement emocional de qualsevol nen o nena. Al final del dia, tots els fills necessiten saber que l’amor que els teniu no es divideix quan arriba un altre germanet; simplement s’expandeix per cobrir-ho tot.

Per això, pare, mare, sigueu pacients, divertits i constants, i sobretot recordeu que cada dia compartiu l’amor amb cadascun d’ells. Qui sap, potser en uns anys, en Pau i el seu germanet seran un equip invencible.

Cor de FamilyUpp

Comparteix: