Tot Sants: tradiciones vivas y actividades para disfrutar en familia

FamilyUpp

3

Els orígens de la tradició de Tots Sants

La festivitat de Tots Sants és una de les tradicions més antigues i arrelades a la nostra cultura.

Aquest dia, celebrat l’1 de novembre, té les seves arrels en antigues creences celtes i rituals cristians que, amb el temps, s’han anat fusionant per donar forma a la festivitat que avui coneixem. Però, per què celebrem Tots Sants i com podem transmetre aquest llegat als nostres infants d’una manera significativa i divertida?

Samhain - Wikipedia, la enciclopedia libre

Els orígens de Tots Sants es remunten a l’antiga celebració celta del Samhain.

El Samhain, el nom del qual significa “fi de l’estiu” en irlandès antic, marcava el final de la collita i l’inici de la temporada fosca de l’any. Per als antics celtes, que van habitar regions del que avui són Irlanda, Escòcia i Gal·les, aquest moment del calendari era molt més que un simple canvi d’estació.

Els celtes creien que durant aquesta època de l’any, el vel entre el món dels vius i el dels morts es tornava molt prim, permetent que les ànimes dels difunts tornessin a la Terra.

Amb l’arribada del cristianisme, aquesta festivitat va ser adaptada per l’Església per honrar tots els sants i màrtirs, tant coneguts com desconeguts, que havien traspassat.

A Espanya, aquesta tradició va anar adquirint el seu propi caràcter, barrejant els costums locals amb els rituals religiosos, com la visita als cementiris per recordar els difunts i decorar les seves tombes amb flors.

 

Tots Sants avui en dia

Tot i que algunes tradicions han canviat, moltes famílies encara celebren Tots Sants amb profund respecte cap als avantpassats i amb gestos simbòlics com portar flors als cementiris.

Actividades de Halloween: ideas para celebrarlo en la escuela - Alba Colonies

Tanmateix, avui dia aquesta festivitat conviu amb influències externes com Halloween, especialment popular entre els més petits, la qual cosa ens ofereix una gran oportunitat per combinar tradicions i passar temps en família.

 

Idees per celebrar Tots Sants amb els nens i les nenes  10 ideas simples pero efectivas para mejorar la memoria de los niños - Etapa Infantil

A continuació, us proposem algunes activitats per fer amb els vostres infants durant aquests dies tan especials, tot combinant la tradició i la diversió:

 

1. Fer panellets casolans

Els panellets són el dolç tradicional per excel·lència de Tots Sants a Catalunya. Podeu aprofitar l’ocasió per cuinar amb els nens i les nenes i ensenyar-los a preparar aquests deliciosos dolços de pinyons, ametlles o coco. És una activitat divertida i creativa que també els ensenyarà a valorar les tradicions culinàries de la nostra terra.

es]Receta de panellets para hacer con los más peques en casa[:]

2. Visitar el cementiri i explicar històries de la família

Una visita al cementiri pot ser una ocasió per parlar amb els nens i nenes sobre els seus avantpassats. Podeu portar flors i explicar històries de familiars que ja no hi són, ajudant els petits a comprendre la importància del record i el respecte pels qui ens han precedit.

Aquesta activitat pot ser un moment íntim i educatiu per parlar sobre el cicle de la vida de manera natural.

3. Crear un petit altar a casa

Una altra idea és fer un altar o racó de record a casa, amb fotografies d’avantpassats, espelmes i objectes que tinguin valor sentimental.

Cómo explicar la tradición del día de muertos a los niños

Els nens i nenes poden participar decorant aquest espai amb dibuixos, flors fetes a mà o altres detalls. Això permetrà mantenir viva la memòria dels nostres éssers estimats d’una manera propera i simbòlica.

 

4. Llegir contes o llegendes populars

Moltes llegendes i contes populars parlen de la relació entre els vius i els morts. Llegir històries com “La castanyera” o altres contes tradicionals pot ser una bona manera d’apropar els més petits a la riquesa cultural de la nostra terra. A més, és una activitat que fomenta la lectura i la imaginació.

5. Sortida a collir castanyes

Aprofitant que és època de castanyes, podeu fer una sortida al bosc amb els infants per collir-ne. A més d’aprofitar la natura, després podeu torrar les castanyes a casa i gaudir d’una tarda en família, explicant anècdotes i passant una bona estona al voltant de la taula.

▷ 3 excursions per anar a buscar castanyes amb nens a la tardor - Escapada amb nens

Combinant tradicions: Halloween i Tots Sants

Llega la Castañada! (y Halloween)Si bé Halloween ha anat guanyant popularitat, especialment entre els més petits, no és necessari renunciar a la tradició de Tots Sants. Podeu combinar elements de les dues celebracions: permetre que els nens es disfressin i surtin a demanar caramels la nit del 31 d’octubre,  però també dedicar l’1 de novembre a activitats més tradicionals com les que hem mencionat.

És important ensenyar als nostres fills a valorar les nostres arrels i a gaudir de les festes amb significat, alhora que s’ho passen bé i aprenen. D’aquesta manera, aconseguirem que aquestes tradicions perdurin en el temps, adaptant-les als nous temps sense perdre l’essència del que representen.

 

Passem-ho bé!

La festivitat de Tots Sants és una ocasió per recordar els nostres difunts i compartir moments especials en família.

Tant si seguiu les tradicions més arrelades com si les combineu amb activitats més modernes com Halloween, el més important és passar aquests dies junts i ensenyar als infants el valor d’honrar els que ja no hi són, alhora que es diverteixen i aprenen.

Comparte: