Tot Sants: tradiciones vivas y actividades para disfrutar en familia
Els orígens de la tradició de Tots Sants
La festivitat de Tots Sants és una de les tradicions més antigues i arrelades a la nostra cultura.
Aquest dia, celebrat l’1 de novembre, té les seves arrels en antigues creences celtes i rituals cristians que, amb el temps, s’han anat fusionant per donar forma a la festivitat que avui coneixem. Però, per què celebrem Tots Sants i com podem transmetre aquest llegat als nostres infants d’una manera significativa i divertida?
Els orígens de Tots Sants es remunten a l’antiga celebració celta del Samhain.
El Samhain, el nom del qual significa “fi de l’estiu” en irlandès antic, marcava el final de la collita i l’inici de la temporada fosca de l’any. Per als antics celtes, que van habitar regions del que avui són Irlanda, Escòcia i Gal·les, aquest moment del calendari era molt més que un simple canvi d’estació.
Els celtes creien que durant aquesta època de l’any, el vel entre el món dels vius i el dels morts es tornava molt prim, permetent que les ànimes dels difunts tornessin a la Terra.
Amb l’arribada del cristianisme, aquesta festivitat va ser adaptada per l’Església per honrar tots els sants i màrtirs, tant coneguts com desconeguts, que havien traspassat.
A Espanya, aquesta tradició va anar adquirint el seu propi caràcter, barrejant els costums locals amb els rituals religiosos, com la visita als cementiris per recordar els difunts i decorar les seves tombes amb flors.
Tots Sants avui en dia
Tot i que algunes tradicions han canviat, moltes famílies encara celebren Tots Sants amb profund respecte cap als avantpassats i amb gestos simbòlics com portar flors als cementiris.
Tanmateix, avui dia aquesta festivitat conviu amb influències externes com Halloween, especialment popular entre els més petits, la qual cosa ens ofereix una gran oportunitat per combinar tradicions i passar temps en família.
Idees per celebrar Tots Sants amb els nens i les nenes
A continuació, us proposem algunes activitats per fer amb els vostres infants durant aquests dies tan especials, tot combinant la tradició i la diversió:
1. Fer panellets casolans
Els panellets són el dolç tradicional per excel·lència de Tots Sants a Catalunya. Podeu aprofitar l’ocasió per cuinar amb els nens i les nenes i ensenyar-los a preparar aquests deliciosos dolços de pinyons, ametlles o coco. És una activitat divertida i creativa que també els ensenyarà a valorar les tradicions culinàries de la nostra terra.
2. Visitar el cementiri i explicar històries de la família
Una visita al cementiri pot ser una ocasió per parlar amb els nens i nenes sobre els seus avantpassats. Podeu portar flors i explicar històries de familiars que ja no hi són, ajudant els petits a comprendre la importància del record i el respecte pels qui ens han precedit.
Aquesta activitat pot ser un moment íntim i educatiu per parlar sobre el cicle de la vida de manera natural.
3. Crear un petit altar a casa
Una altra idea és fer un altar o racó de record a casa, amb fotografies d’avantpassats, espelmes i objectes que tinguin valor sentimental.
Els nens i nenes poden participar decorant aquest espai amb dibuixos, flors fetes a mà o altres detalls. Això permetrà mantenir viva la memòria dels nostres éssers estimats d’una manera propera i simbòlica.
4. Llegir contes o llegendes populars
Moltes llegendes i contes populars parlen de la relació entre els vius i els morts. Llegir històries com “La castanyera” o altres contes tradicionals pot ser una bona manera d’apropar els més petits a la riquesa cultural de la nostra terra. A més, és una activitat que fomenta la lectura i la imaginació.
5. Sortida a collir castanyes
Aprofitant que és època de castanyes, podeu fer una sortida al bosc amb els infants per collir-ne. A més d’aprofitar la natura, després podeu torrar les castanyes a casa i gaudir d’una tarda en família, explicant anècdotes i passant una bona estona al voltant de la taula.
Combinant tradicions: Halloween i Tots Sants
Si bé Halloween ha anat guanyant popularitat, especialment entre els més petits, no és necessari renunciar a la tradició de Tots Sants. Podeu combinar elements de les dues celebracions: permetre que els nens es disfressin i surtin a demanar caramels la nit del 31 d’octubre, però també dedicar l’1 de novembre a activitats més tradicionals com les que hem mencionat.
És important ensenyar als nostres fills a valorar les nostres arrels i a gaudir de les festes amb significat, alhora que s’ho passen bé i aprenen. D’aquesta manera, aconseguirem que aquestes tradicions perdurin en el temps, adaptant-les als nous temps sense perdre l’essència del que representen.
Passem-ho bé!
La festivitat de Tots Sants és una ocasió per recordar els nostres difunts i compartir moments especials en família.
Tant si seguiu les tradicions més arrelades com si les combineu amb activitats més modernes com Halloween, el més important és passar aquests dies junts i ensenyar als infants el valor d’honrar els que ja no hi són, alhora que es diverteixen i aprenen.